08.12.2023

Astetta vastuullisempi WordPress-verkkosivusto

Suomessa yritykset ottavat vastuullisuuden vakavasti ja se heijastuu yritysten strategioissa ja arvoissa. Ympäristövastuun osalta yritykset pyrkivät hiilijalanjäljen vähentämiseen ja kestävään kehitykseen.

Tämän vuoden aikana olemme Barabrassa kasvattaneet tietämystämme ja ottaneet askelia kohti verkkosivustojen entistä vastuullisempaa suunnittelua ja teknistä toteutusta. Työpajoissa ja viikkopalavereissa olemme jakaneet osaamista ja etsineet uusia mahdollisuuksia WordPress-verkkosivustojen kehittämiseen. Lopputuloksena olemme koonneet parhaat käytännöt verkkosivuston kehitysprosessiimme, joka ohjaa niin suunnittelua kuin teknistä toteutusta sekä verkkosivuston ylläpitoa.

Verkkosivuprojektien tehokkuus ja ekologisuus on monen tekijän summa, mutta jo pienillä ja harkituilla askelilla suunnittelu- ja toteutusvaiheessa pääsee aimo harppauksin eteenpäin.

“Shaving off a single kilobyte in a file that is being loaded on 2 million websites reduces CO2 emissions by an estimated 2950 kg per month.” — Danny van Kooten, CO2 Emissions on the Web

Alla on listattuna muutamia avainaskeleita vihreämmän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Suunnitteluvaiheen tärkeys: Tarkasti mietityt elementit ja toiminnallisuudet sivuston suunnittelun alkuvaiheessa varmistavat käyttäjäystävällisyyden ja verkkosivuston nopeuden.

Minimalismi: Kuvien ja fonttien harkittu käyttö pystyy vähentämään latausaikoja ja parantamaan sivuston selkeyttä. Staattisten sivustojen suosiminen vähentää palvelimien kuormaa ja energiankulutusta. Sivuston minimaalisuus voidaan viedä hyvinkin pitkälle suunnittelupöydällä.

Tummat värit: Mustan (#000000) ja muiden tummien värien käyttö voi säästää energiaa tietyillä näytöillä ja parantaa lukukokemusta.

Välimuistin hyödyntäminen: Tehokas välimuistitus nopeuttaa sivustoa ja parantaa käyttökokemusta. Esimerkiksi palvelinyhteistyökumppanimme UpCloud ja Seravo tarjoavat tähän ratkaisumahdollisuuksia.

Dark mode -versio: Energiatehokas vaihtoehto käyttäjille, jotka suosivat tummaa teemaa verkkoselailussaan.

Testaus: Säännöllinen ja järjestelmällinen testaus vihreämmän koodin tavoitteiden mukaisesti varmistaa laadukkaan lopputuloksen. Ennen julkaisua Lighthouse-testaus on hyvä tapa arvioida sivuston suorituskykyä.

Suorituskykyisempi ja ympäristöystävällinen verkkosivusto syntyy yhdistämällä eri mittaisia ja tarkkaan mietittyjä askelia suunnittelussa ja teknisessä toteutuksessa. Yhtä pakasta nostettavaa valmista ratkaisua ei kuitenkaan ole, vaan jokainen WordPress-verkkosivusto suunnitellaan Barabrassa räätälöidysti asiakkaan tarpeiden mukaan. Omat sisäiset ohjenuoramme ja kehitysprosessimme edesauttavat parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamista kustannustehokkaasti.

Haluatko kuulla lisää vastuullisemmista verkkosivustototeutuksista?

Ota yhteyttä, autamme mielellämme!